Wrzody żołądka to wady występujące na błonie śluzowej żołądka lub dwunastnicy. Dotyczą one głównie osób w wieku około 60 lat i więcej. Częściej chorują mężczyźni. Wrzody powstają zazwyczaj na skutek działania kwasów żołądkowych na błonę śluzową, która jest osłabiana przez picie alkoholu, palenie tytoniu, niewłaściwą dietę, stres itp. Kwasy mogą zatem stopniowo uszkadzać błonę śluzową, wytrawić ją, aż do powstania wrzodów. Objawiają się one bólem i pieczeniem w żołądku i brzuchu, skurczami, niestrawnością, trudnościami po jedzeniu, wzdęciami, odbijaniem, wymiotami, zgagą, utratą apetytu i utratą wagi.
W przypadku wrzodów żołądka konieczna jest modyfikacja stylu życia. Unikanie stresu, alkoholu i palenia. Osoba dotknięta chorobą powinna mieć regularną dietę. Powinna jeść częściej w mniejszych porcjach i przestrzegać zasad diety przy chorobie wrzodowej żołądka. Zioła chroniące błony śluzowe układu pokarmowego oraz zioła zawierające gorycz, które wspomagają i ułatwiają trawienie, są również istotną pomocą w leczeniu i rekonwalescencji.
Przyczyny:
• alkohol
• palenie
• leki
• niewłaściwa dieta i agresywna żywność
• niewłaściwe nawyki żywieniowe, przejadanie się
• chroniczny stres
• dziedziczność
• nieleczona zgaga
• nadmierna produkcja kwasów żołądkowych
• niewłaściwa temperatura jedzenia (za gorąca lub za zimna)
Objawy:
• ból i pieczenie w żołądku i brzuchu
• skurcze w okolicy brzucha
• mdłości
• uczucie ciężkości po jedzeniu
• niestrawność
• wzdęcia
• wymioty
• zgaga
• powrót strawionego pokarmu
• nieprzyjemne odczucia w jamie ustnej
• zły oddech
W przypadku wrzodów żołądka konieczna jest modyfikacja stylu życia. Unikanie stresu, alkoholu i palenia. Osoba dotknięta chorobą powinna mieć regularną dietę. Powinna jeść częściej w mniejszych porcjach i przestrzegać zasad diety przy chorobie wrzodowej żołądka. Zioła chroniące błony śluzowe układu pokarmowego oraz zioła zawierające gorycz, które wspomagają i ułatwiają trawienie, są również istotną pomocą w leczeniu i rekonwalescencji.
Przyczyny:
• alkohol
• palenie
• leki
• niewłaściwa dieta i agresywna żywność
• niewłaściwe nawyki żywieniowe, przejadanie się
• chroniczny stres
• dziedziczność
• nieleczona zgaga
• nadmierna produkcja kwasów żołądkowych
• niewłaściwa temperatura jedzenia (za gorąca lub za zimna)
Objawy:
• ból i pieczenie w żołądku i brzuchu
• skurcze w okolicy brzucha
• mdłości
• uczucie ciężkości po jedzeniu
• niestrawność
• wzdęcia
• wymioty
• zgaga
• powrót strawionego pokarmu
• nieprzyjemne odczucia w jamie ustnej
• zły oddech