Wysoki poziom cukru we krwi jest dziś dosłownie epidemią. Za tę sytuację odpowiada przede wszystkim nieodpowiedni tryb życia, stres, nieregularne odżywianie, jedzenie w pośpiechu, nadmiar niezdrowych tłuszczów i rafinowanych cukrów oraz brak ruchu. Czasami zdarza się, że poziom cukru we krwi wzrasta na skutek błędu dietetycznego i to tylko chwilowo. Możemy to naprawić dość łatwo. Dodając więcej ćwiczeń i nawracając do zdrowego odżywiania. Długotrwały wzrost poziomu cukru we krwi może być ostatnim etapem przed wystąpieniem cukrzycy. Cukrzyca jest poważną chorobą, która negatywnie wpływa na całe życie. Nieleczona cukrzyca może prowadzić do nieodwracalnego uszkodzenia nerek, oczu i odumierania tkanek. Konsekwencje nieleczonej cukrzycy mogą być śmiertelne. Dlatego bardzo ważna jest profilaktyka – dostosowanie diety, odpowiednia ilość ruchu i unikanie niepotrzebnego stresu. Bardzo odpowiednią i skuteczną pomocą są także nalewki ziołowe, mieszanki herbat ziołowych czy też naturalne suplementy diety obniżające wysoki poziom glikemii.
Nieprawidłowy poziom cukru we krwi może powodować chroniczne uczucie senności, zmęczenia, a także przyczyniać się do powstania groźnych chorób. Jeśli interesują Cię zioła na obniżenie poziomu cukru, koniecznie zapoznaj się z bogatą ofertą naszego sklepu internetowego. W sprzedaży posiadamy między innymi ziołowe herbaty ze 100% suszonej rośliny Cuti Cuti, która jest uprawiana w Peru i od lat stosowana w medycynie naturalnej. Na uwagę zasługują również inne zioła na obniżenie cukru, np. drobno zmielony proszek z rośliny Caigua, która nie tylko zapobiega cukrzycy, ale także oczyszcza naczynia krwionośne ze złego cholesterolu i obniża ciśnienie tętnicze krwi. W naszej ofercie można również znaleźć kapsułki Glokovital z ekstraktem z liści Gurmaru. Tego typu zioła obniżające cukier wpływają również pozytywnie na sylwetkę – zmniejszają apetyt i pomagają utrzymać optymalny poziom cholesterolu. W walce z cukrzycą pomocna okazuje się ponadto Pasuchaca, czyli herbata peruwiańska o właściwościach przeciwzapalnych.
Przyczyny stanu przedcukrzycowego:
• długotrwały stres
• nieregularne jedzenie
• jedzenie w pośpiechu
• niezdrowa żywność (nadmiar cukru, niezdrowe tłuszcze, żywność wysokoenergetyczna, żywność przetworzona przemysłowo)
• brak warzyw, owoców, błonnika, zdrowych tłuszczów – olejów, nasion i orzechów
• picie alkoholu i palenie
• brak ruchu i siedzący tryb życia
• nadwaga
Objawy stanu przedcukrzycowego:
• wysoki cholesterol
• suchość w ustach i nieugaszone pragnienie
• problemy trawienne
• częste zaparcia lub biegunka
• zakażenie grzybicze narządów wewnętrznych i jelit
• trwałe nadmierne zakwaszenie organizmu
• pogorszenie wzroku, które może prowadzić do trwałej ślepoty
• uszkodzenie nerwów kończyn, które może objawiać się również mrowieniem lub drętwieniem
• infekcje i upławy pochwy
• zaburzenie erekcji
• udar
• choroba niedokrwienna serca
• neuropatia