Nasturcja większa – właściwości lecznicze, uprawa i zastosowanie
- Strona główna
- Blog Herbavisu
- Nasturcja większa – właściwości lecznicze, uprawa i zastosowanie
Pochodzenie nasturcji
Nasturcja (łac. Tropaeolum) to piękna roślina należąca do rodziny nasturcjowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej i to właśnie tam aż do dziś cieszy się popularnością jako przyprawa tradycyjna. Początkowo Inkowie wykorzystywali kwiaty nasturcji w formie lekarstwa o szerokim zastosowaniu (m.in. w medycynie ludowej jako środek do leczenia ran, szkorbutu lub przeziębień), a także jako dodatek do potraw warzywnych. W Europie nasturcja jadalna pojawiła się prawdopodobnie w XVI wieku, kiedy to została sprowadzona przez hiszpańskich konkwistadorów z Peru.
Europejczycy odkryli zupełnie inne zastosowanie nasturcji niż Inkowie i traktowali ją jako roślinę ozdobną, sadzoną w luksusowych ogrodach największych bogaczy. Piękne, długie pnącza nasturcji cudownie obrastały drewniane konstrukcje ogrodowe, tworząc tym samym niepowtarzalny klimat w ogrodzie.
Warto pamiętać, że początkowo kwiaty nasturcji nieco różniły się od tych, które obecnie uprawiamy w naszych ogrodach i które są dziełem holenderskich ogrodników. Wyróżniają je intensywnie pomarańczowe (a nawet czerwone lub żółte) kwiaty oraz długie pędy, które mogą osiągać nawet 5 metrów długości. Charakterystyczne dla nasturcji są także ciemnozielone liście z lekko pofałdowanymi płatkami.
Nasturcja – rodzaje
Kolejną ciekawą odmianą jest nasturcja kanaryjska (Trioaeolum peregrinum, inaczej nazywana „nasturcją włóczęgą”), która swoje zastosowanie znajduje głównie jako roślina ozdobna na murach i ogrodzeniach domu. Wyróżniają ją efektowne, zielononiebieskie liście z wyraźnymi wcięciami, a także jaskrawożółte, wręcz kanarkowe kwiaty z ostrogami. To piękne pnącze osiąga nawet do 2-3 metrów długości, dlatego też wymaga odpowiedniej konstrukcji, po której może się wspinać.
Trzecim gatunkiem, nieco mniej popularnym niż dwa poprzednie, jest nasturcja bulwiasta (Tropaeolum tuberosum), która również jest pnączem, jednak jego wysokość z reguły nie przekracza 2 metrów. Korzenie, a właściwie bulwy nasturcji są mocno zgrubiałe – podobnie jak w przypadku innych roślin bulwiastych należy uważać na ich ekspozycję na zbyt niskie temperatury.
Pamiętajmy jednak, że nie wszystkie nasturcje zachwycają żółtymi lub pomarańczowymi kwiatami. Istnieją także odmiany w zupełnie innych kolorach, takie jak m.in. nasturcja błękitna (Tropaeolum azureum Miers) oraz nasturcja trójbarwna (Tropaeolum tricolor Sweet), o równie cennym zastosowaniu.
Nasturcja – właściwości lecznicze
Obecnie nasturcja jadalna stosowana jest w medycynie alternatywnej jako naturalny antybiotyk na bakterie odpowiedzialne za choroby układu oddechowego (pomaga m.in. w leczeniu kaszlu i odkrztuszaniu flegmy), a także jako środek o właściwościach antyseptycznych. W jaki jeszcze sposób może pomóc nam nasturcja ogrodowa?
Nasturcja jako naturalny antybiotyk
Nasturcja na wzmocnienie odporności organizmu
Nasturcja na zaparcia
Nasturcja – właściwości antyseptyczne
Napar z nasturcji działa podobnie jak woda utleniona, co wynika z zawartego w nim oleju musztardowego. Dzięki temu nasturcję możemy stosować w formie środka do odkażania i przyspieszenia gojenia świeżych ran. Co więcej, nasturcja może także pomóc w dokładnym osuszeniu rany z wydzielającej się z niej ropy, a także zapobiec rozprzestrzenianiu się infekcji.
Zastosowanie nasturcji w kosmetyce
Kwiaty nasturcji są częstym składnikiem naturalnych szamponów przeciwłupieżowych, polecanych m.in. osobom walczących z nadmiernym przetłuszczeniem się włosów oraz z łupieżem. W warunkach domowych możemy również sami przygotować płukankę z wywaru liści nasturcji (lub z naparu z nasturcji), która pomaga w problemach z wypadaniem włosów, a także poprawą ich ogólnej kondycji.
Nasturcja – uprawa
Pozostaje pytanie: „kiedy siać nasturcje?”. Jak już wspomnieliśmy, nasturcja większa (najpopularniejszy gatunek w Polsce) rośnie już od wiosny, dlatego wysiewa się ją na początku maja, wprost od gruntu. W ziemi (w donicy stojącej lub na rabacie) umieszczamy kilka nasion nasturcji w około 20-centymetrowych odległościach. Ogrodnicy sugerują także, by nasturcja nie była sadzona na środku rabaty, by nie zasłaniać pozostałych kwiatów. Warto zapewnić jej wówczas dobry dostęp do słońca i stosunkowo ubogą glebę, co pozwoli nasturcji rozwijać się aż do późnej jesieni. Nasturcja najpiękniej rośnie latem, zachwycając nas wielobarwnymi, dużymi kwiatami.
Wyciąg z nasturcji – jak stosować?
Ocet nasturcjowy
Nasturcja w kuchni
Nalewka z nasturcji – jak przygotować?
Nalewka z nasturcji to napój, który ceniony jest nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim z uwagi na właściwości zdrowotne. Nalewka polecana jest głównie kobietom, które cierpią na bóle związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego – pomaga im w regulacji cyklu menstruacyjnego. Dodatkowo, działa ona także leczniczo podczas bólu oraz zapalenia ucha środkowego. Możemy ją również stosować jako odżywkę do włosów zniszczonych i osłabionych. Jak zrobić zatem nalewkę z nasturcji?
Herbatka z nasturcji
Do przygotowania herbatki z nasturcji potrzebujemy 1-2 łyżki ziela ciętego, które zalewamy szklanką gorącej (nie wrzącej) wody, przykrywamy i parzymy przez około 15 minut. Ciekawą alternatywą jest wykorzystanie gorącego mleka zamiast wody, a także dodanie miodu lub syropu malinowego dla poprawy smaku herbatki. Gorący napar z nasturcji można wypijać 4 razy dziennie (małą filiżankę lub pół szklanki) jako środek na trawienie, kaszel lub chrypkę.
Nasturcja – przepisy, które warto wypróbować
Kapary z nasturcji
- owoce nasturcji
- przyprawy: goździki, pieprz czarny, ziele angielskie, sól
- ½ szklanki octu
- 2 szklanki wody
- ½ szklanki cukru
Sałatka z dodatkiem nasturcji
- 100 g ryby wędzonej (np. łososia)
- kilka listków sałaty lodowej
- ½ papryczki chilli
- 100 g twarogu
- 5 kawałków pomidorów suszonych
- garść kwiatów nasturcji
- łyżka soku z cytryny i kilka kropel octu balsamicznego
Zielony krem z liśćmi nasturcji
- litr liści nasturcji
- 2 łyżki niedojrzałych nasion nasturcji
- ¾ szklanki zielonego groszku (mrożonego lub konserwowego)
- kawałek pora
- niewielka pietruszka (korzeń)
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy do smaku
Nasturcja – przeciwwskazania
Pamiętajmy także, że względu na to, na jaką formę przyjmowania nasturcji się zdecydujemy, warto przedyskutować to najpierw z lekarzem. W przypadku preparatów z nasturcją należy także zwracać uwagę, by ściśle trzymać się określonej dawki spożycia.
Gdzie kupić liście nasturcji?
Wiemy już, jak i kiedy siać nasturcje, jak wygląda uprawa nasturcji w ogrodzie, zatem pozostaje ostatnie pytanie – gdzie kupić suszone liście nasturcji? Otóż znajdziemy je w wielu sklepach zielarskich, stacjonarnych i internetowych. Do wyboru mamy w nich ziele nasturcji w wersji ciętej lub mielonej, sprzedawane najczęściej w paczuszkach po 50 gramów. Cena takiego opakowania wynosi około 10 zł (w przypadku ziela ciętego) oraz około 12 złotych (dla ziela mielonego). Zwracajmy szczególną uwagę, by sklep, w którym kupujemy liście nasturcji, był sprawdzony. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że kupujemy produkt naturalny i bezpieczny dla naszego zdrowia.
Jeśli poszukujemy natomiast suplementu diety, który zadba o naszą odporność i pomoże w leczeniu stanów zapalnych, warto rozważyć zakup nasturcji w tabletkach. Cena takiego preparatu wynosi około 39 złotych za opakowanie składające się ze 100 tabletek. Suplement nasturcji spożywamy dwa razy dziennie po jednej tabletce.
W przypadku zakupu nasturcji jadalnej kierujmy się głównie miejscem zakupu – czystym i pewnym. Nie zalecamy zakupu nasturcji w kwiaciarniach lub sklepach ogrodniczych. Najlepiej robić to w sklepach ekologicznych lub zielarskich, a także w gospodarstwach specjalizujących się w hodowli roślin jadalnych.
Zachęcamy do przeczytania innych naszych artykułów: Wzmocnienie odporności. Jakie zioła na odporność wybrać, Nie daj się wyprowadzić z równowagi, Czy wiesz, że stan nerek wpływa na długość naszego życia.