Najciekawsze tradycje świąteczne w Europie!
- Strona główna
- Blog Herbavisu
- Najciekawsze tradycje świąteczne w Europie!
Historia Bożego Narodzenia, czyli jak to się zaczęło?
Grudzień to wyjątkowy miesiąc, który powoli wprowadza nas w zimowy nastrój. To miesiąc oczekiwania na święta Bożego Narodzenia i ten wyjątkowy czas, który spędza się z najbliższymi. Zdaniem teologów Boże Narodzenie jest najważniejszym, tuż po Wielkanocy, świętem w całym roku liturgicznym. Co ciekawe, jego historia nie sięga początku naszej ery, a dopiero IV wieku. Pierwsze wzmianki na temat świąt Bożego Narodzenia, które aż po dziś dzień obchodzone są 25 grudnia, pochodzą z 356 roku. Wcześniej dzień narodzin Jezusa przypisywano dacie 6 stycznia (święto Trzech Króli).
Teolodzy i naukowcy wciąż nie są w stanie określić dokładnego dnia, ani nawet dokładnego roku narodzin Jezusa. Wiemy za to niemal z całkowitą pewnością, że nie jest to tzw. rok zerowy, jak to jest zapisane w Nowym Testamencie. Biblia wskazuje, że król Herod zmarł w 4 roku p.n.e., w związku z czym część badaczy jest zdania, że to właśnie ten rok należy przyjmować za datę narodzin Jezusa Chrystusa. Nieco inne zdanie mają na ten temat naukowcy, którzy uważają, że gwiazda betlejemska, która towarzyszyła narodzinom Chrystusa, to kometa Halleya, widoczna na niebie w 12 roku p.n.e. lub kometa opisana w 5 roku p.n.e. przez chińskich kronikarzy.
A jak wygląda historia Bożego Narodzenia w Polsce? Początkowo święto to było określane Godami, Godniami lub Godnymi Świętami. Nazwy te są mocno powiązane ze starosłowiańskim słowem „god”, które oznacza „rok”. Jak możemy jednak dowiedzieć się z książki „Święta polskie” Barbary Ogrodowskiej, wszystkie te nazwy mają też swoje źródło w zaślubinach (godach) starego i nowego roku, jak również nocy i dnia, ponieważ czas Bożego Narodzenia zbiega się z okresem zimowego przesilenia.
Dawniej głównym wydarzeniem w okresie bożonarodzeniowym był 25. grudnia, czyli obecnie pierwszy dzień Świąt. Dzień ten rozpoczynał się od porannego nabożeństwa, po którym rodzina zasiadała do suto zastawionego stołu i przy gwarze rozmów oraz kolęd spożywała wspólnie posiłki. Drugi dzień Świąt, czyli 26. grudnia, był z kolei poświęcony męczeństwu św. Szczepana. Dziś świętowanie rozpoczynamy od kolacji wigilijnej, podczas której na stole pojawia się 12 potraw, a wszyscy domownicy dzielą się opłatkiem, śpiewają wspólnie kolędy i pozostawiają dodatkowe miejsce przy stole dla niespodziewanego wędrowca.
Teolodzy i naukowcy wciąż nie są w stanie określić dokładnego dnia, ani nawet dokładnego roku narodzin Jezusa. Wiemy za to niemal z całkowitą pewnością, że nie jest to tzw. rok zerowy, jak to jest zapisane w Nowym Testamencie. Biblia wskazuje, że król Herod zmarł w 4 roku p.n.e., w związku z czym część badaczy jest zdania, że to właśnie ten rok należy przyjmować za datę narodzin Jezusa Chrystusa. Nieco inne zdanie mają na ten temat naukowcy, którzy uważają, że gwiazda betlejemska, która towarzyszyła narodzinom Chrystusa, to kometa Halleya, widoczna na niebie w 12 roku p.n.e. lub kometa opisana w 5 roku p.n.e. przez chińskich kronikarzy.
A jak wygląda historia Bożego Narodzenia w Polsce? Początkowo święto to było określane Godami, Godniami lub Godnymi Świętami. Nazwy te są mocno powiązane ze starosłowiańskim słowem „god”, które oznacza „rok”. Jak możemy jednak dowiedzieć się z książki „Święta polskie” Barbary Ogrodowskiej, wszystkie te nazwy mają też swoje źródło w zaślubinach (godach) starego i nowego roku, jak również nocy i dnia, ponieważ czas Bożego Narodzenia zbiega się z okresem zimowego przesilenia.
Dawniej głównym wydarzeniem w okresie bożonarodzeniowym był 25. grudnia, czyli obecnie pierwszy dzień Świąt. Dzień ten rozpoczynał się od porannego nabożeństwa, po którym rodzina zasiadała do suto zastawionego stołu i przy gwarze rozmów oraz kolęd spożywała wspólnie posiłki. Drugi dzień Świąt, czyli 26. grudnia, był z kolei poświęcony męczeństwu św. Szczepana. Dziś świętowanie rozpoczynamy od kolacji wigilijnej, podczas której na stole pojawia się 12 potraw, a wszyscy domownicy dzielą się opłatkiem, śpiewają wspólnie kolędy i pozostawiają dodatkowe miejsce przy stole dla niespodziewanego wędrowca.
Świąteczna mapa pełna wyjątkowych tradycji – jak świętuje się Boże Narodzenie w Polsce i Europie?
Wydawać by się mogło, że Boże Narodzenie jest świętowane w całym naszym kraju w taki sam sposób. Okazuje się jednak, że tradycje bożonarodzeniowe nieco różnią się w zależności od regionu. Dla przykładu, w Wielkopolsce przy świątecznym stole jada się z kolei makiełki oraz charakterystycznie przyrządzone ziemniaki w mundurkach. Na Górnym Śląsku kolacja wigilijna nie mogłaby się obyć bez gołąbków i moczki (tradycyjna potrawa piernikowa), a na Podlasiu bez kutii.
Ci, którym wydaje się, że tradycje świąteczne ich rodziny i znajomych z innej części Polski są niezrozumiałe i osobliwe, muszą wiedzieć, że takich oryginalnych zwyczajów jest o wiele, wiele więcej! Wystarczy tylko wyjść poza granice naszego kraju i zagłębić się w świąteczne obyczaje u naszych europejskich sąsiadów. Oto te najciekawsze, które warto poznać:
Ci, którym wydaje się, że tradycje świąteczne ich rodziny i znajomych z innej części Polski są niezrozumiałe i osobliwe, muszą wiedzieć, że takich oryginalnych zwyczajów jest o wiele, wiele więcej! Wystarczy tylko wyjść poza granice naszego kraju i zagłębić się w świąteczne obyczaje u naszych europejskich sąsiadów. Oto te najciekawsze, które warto poznać:
● Czechy – Boże Narodzenie to, podobnie jak w Polsce, czas spokoju, odpoczynku i spotkań z bliskimi. Miasta zachwycają światłami świątecznych dekoracji, a w kościołach rozbrzmiewają tradycyjne kolędy. W powietrzu unosi się z kolei aromat rozgrzewającego ponczu, grzanego wina oraz pieczonych kasztanów. Na świątecznym stole, obok tradycyjnej chałki drożdżowej (vánočky) i rogalików waniliowych, pojawia się też czeski specjał, czyli smażony karp panierowany z sałatką ziemniaczaną;
● Słowacja – podobnie jak w Czechach, prezenty świąteczne na Słowacji przynosi Dzieciątko Jezus (”Ježíšek/Ježiško”). Dzieci znajdują te upominki pod choinką, tak jak w Polsce. W wigilię aż do wieczoru obowiązuje z kolei tradycja ścisłego postu. Ciekawą tradycją wśród Czechów i Słowaków jest też przekrajanie jabłek na pół. Ten, w którego owocu będzie gniazdo nasienne w kształcie gwiazdy (5 nasion), w nowym roku będzie cieszył się dobrym zdrowiem. Osoba, w której jabłku są 4 nasiona, a gniazdo nasienne ma kształt krzyża, może w przyszłym roku umrzeć.
● Niemcy – przygotowania do Świąt u naszych zachodnich sąsiadów rozpoczynają się cztery tygodnie wcześniej, czyli w pierwszą niedzielę Adwentu. W domach pojawiają się adwentowe wieńce z gałązek jodły lub świerku, zdobione wstążkami i czterema świeczkami. W oknach umieszczane są z kolei kolorowe gwiazdki i światełka, a mali domownicy sięgają po kalendarz adwentowy w kształcie domku z 24 okienkami. W Boże Narodzenie na stołach pojawia się głównie sałatka kartoflana, pieczona kiełbasa oraz strucla (Weihnachtsstolle). Co ciekawe, w niemieckich kościołach nie odbywa się tradycyjna pasterka, a jedynie popołudniowe nabożeństwo;
● Austria – zarówno w Niemczech, jak i w Austrii tradycją świąteczną są jarmarki bożonarodzeniowe, których tradycja sięga czasów średniowiecza. Innym zwyczajem są tu parady Perchten, czyli dobrych i złych stworów, które wędrują po wioskach alpejskich landów. Na austriackim stole świątecznym króluje gęś nadziewana z czerwoną kapustą;
● Węgry – na wigilijnym stole pojawia się tu pieczony karp i zupa rybna z rodzynkami oraz wiśniami. Zgodnie z tradycyjnymi przekonaniami w Wigilię nie spożywa się drobiu, ponieważ kura grzebiąca w ziemi stanowi symbol stagnacji. Na świątecznym stole stawia się zatem wieprzowinę, ponieważ świnia poruszająca się do przodu jest symbolem rozwoju;
● Włochy – Wigilia we Włoszech nie jest tak ważnym dniem jak w Polsce, zwłaszcza na północy kraju. Główna celebracja rozpoczyna się dzień później, podczas rodzinnego obiadu. Drugi dzień Świąt (Santo Stefano) jest poświęcany z kolei na odwiedziny najbliższych;
● Hiszpania – głównym posiłkiem świątecznym jest kolacja wigilijna, na której serwowana jest szynka Serrano, owoce morza i migdałowy, słodki turrón oraz Roscón de Reyes z fasolką lub figurką w środku. Ten, komu uda się znaleźć figurkę, zakłada na głowę koronę. Ten, który znajdzie fasolkę, musi zapłacić za roscón w przyszłym roku.
● Słowacja – podobnie jak w Czechach, prezenty świąteczne na Słowacji przynosi Dzieciątko Jezus (”Ježíšek/Ježiško”). Dzieci znajdują te upominki pod choinką, tak jak w Polsce. W wigilię aż do wieczoru obowiązuje z kolei tradycja ścisłego postu. Ciekawą tradycją wśród Czechów i Słowaków jest też przekrajanie jabłek na pół. Ten, w którego owocu będzie gniazdo nasienne w kształcie gwiazdy (5 nasion), w nowym roku będzie cieszył się dobrym zdrowiem. Osoba, w której jabłku są 4 nasiona, a gniazdo nasienne ma kształt krzyża, może w przyszłym roku umrzeć.
● Niemcy – przygotowania do Świąt u naszych zachodnich sąsiadów rozpoczynają się cztery tygodnie wcześniej, czyli w pierwszą niedzielę Adwentu. W domach pojawiają się adwentowe wieńce z gałązek jodły lub świerku, zdobione wstążkami i czterema świeczkami. W oknach umieszczane są z kolei kolorowe gwiazdki i światełka, a mali domownicy sięgają po kalendarz adwentowy w kształcie domku z 24 okienkami. W Boże Narodzenie na stołach pojawia się głównie sałatka kartoflana, pieczona kiełbasa oraz strucla (Weihnachtsstolle). Co ciekawe, w niemieckich kościołach nie odbywa się tradycyjna pasterka, a jedynie popołudniowe nabożeństwo;
● Austria – zarówno w Niemczech, jak i w Austrii tradycją świąteczną są jarmarki bożonarodzeniowe, których tradycja sięga czasów średniowiecza. Innym zwyczajem są tu parady Perchten, czyli dobrych i złych stworów, które wędrują po wioskach alpejskich landów. Na austriackim stole świątecznym króluje gęś nadziewana z czerwoną kapustą;
● Węgry – na wigilijnym stole pojawia się tu pieczony karp i zupa rybna z rodzynkami oraz wiśniami. Zgodnie z tradycyjnymi przekonaniami w Wigilię nie spożywa się drobiu, ponieważ kura grzebiąca w ziemi stanowi symbol stagnacji. Na świątecznym stole stawia się zatem wieprzowinę, ponieważ świnia poruszająca się do przodu jest symbolem rozwoju;
● Włochy – Wigilia we Włoszech nie jest tak ważnym dniem jak w Polsce, zwłaszcza na północy kraju. Główna celebracja rozpoczyna się dzień później, podczas rodzinnego obiadu. Drugi dzień Świąt (Santo Stefano) jest poświęcany z kolei na odwiedziny najbliższych;
● Hiszpania – głównym posiłkiem świątecznym jest kolacja wigilijna, na której serwowana jest szynka Serrano, owoce morza i migdałowy, słodki turrón oraz Roscón de Reyes z fasolką lub figurką w środku. Ten, komu uda się znaleźć figurkę, zakłada na głowę koronę. Ten, który znajdzie fasolkę, musi zapłacić za roscón w przyszłym roku.
Świąteczne przepisy pełne smaku i aromatu natury
Jak widać, w praktycznie każdym kraju święta Bożego Narodzenia nie mogłyby obyć się bez świątecznych specjałów, które zachwycają wyśmienitym smakiem i wyjątkowym aromatem. Nie da się ukryć, że nawet Ci, którzy nie do końca przepadają zimową aurą, nie są w stanie oprzeć się świątecznym słodkościom i ciepłu rozgrzewających napojów. Przepisów na świąteczne smakołyki jest mnóstwo, jednak my chcemy przedstawić te, które skrywają w sobie to, co dla nas najważniejsze, czyli namiastkę tego, co niesie dla nas Matka Natura.
Korzenne ciasteczka św. Hildegardy
Święta Hildegarda z Bingen to niemiecka wizjonerka i uzdrowicielka, która poświęcała wiele uwagi higienie ciała oraz spożywaniu zdrowych, naturalnych posiłków, które wspomagają nasze zdrowie i samopoczucie. W bogatym zbiorze jej przepisów można znaleźć m.in. recepturę na korzenne ciasteczka, które nie tylko poprawiają nastrój i usuwają zgorzknienie, ale też wzmacniają funkcjonowanie zmysłów i otwierają umysł. Ich wyśmienity smak błyskawicznie przywodzi na myśl klimat Świąt, dlatego warto spróbować je przygotować właśnie w tym wyjątkowym, grudniowym czasie.
Składniki:
Składniki:
● 500 g mąki orkiszowej;
● 200 g cukru;
● 180 g miękkiego masła;
● 4 żółtka;
● 2 łyżki miodu;
● 15 g gałki muszkatołowej;
● 15 g cynamonu cejlońskiego;
● 4 g mielonych goździków.
● 200 g cukru;
● 180 g miękkiego masła;
● 4 żółtka;
● 2 łyżki miodu;
● 15 g gałki muszkatołowej;
● 15 g cynamonu cejlońskiego;
● 4 g mielonych goździków.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie należy zagnieść z nich ciasto, uformować z niego wałek, zawinąć w folię i umieścić na godzinę w lodówce. Po tym czasie ciasto należy pokroić na cienkie plasterki i piec 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C. Warto pamiętać o tym, by w ciągu dnia spożywać maksymalnie 4-5 ciastek (osoby dorosłe), a w przypadku dzieci nie więcej niż 3 ciastka na dobę.
Pierniczki pełnoziarniste
Kolejny smakołyk, który nieodłącznie kojarzy się ze Świętami, to oczywiście pierniczki. Dla tych, którzy obawiają się nadprogramowych kilogramów po świątecznym biesiadowaniu, mamy zdrowszą, pełnoziarnistą wersję tych wyśmienitych ciasteczek.
Składniki:
Składniki:
● 250 g mąki pełnoziarnistej typu 1850;
● 100 g mąki pszennej typu 500;
● 80 g masła;
● 2 jajka;
● 2 łyżki mleka 1,5%;
● 100 g ksylitolu;
● 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
● 100 g miodu;
● 1 łyżeczka cynamonu;
● 0,5 łyżeczki kardamonu.
● 100 g mąki pszennej typu 500;
● 80 g masła;
● 2 jajka;
● 2 łyżki mleka 1,5%;
● 100 g ksylitolu;
● 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
● 100 g miodu;
● 1 łyżeczka cynamonu;
● 0,5 łyżeczki kardamonu.
Oba rodzaje mąk wymieszać z ksylitolem, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Do miski dodać jajka, miód, rozpuszczone masło i mleko – całość wyrabiać przez kilka minut. Powstałą masę podzielić na kilka części, rozwałkować na cienkie ciasto (grubość 0,5 cm) i wycinać pierniczki. Ciasteczka ułożyć na blaszce i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 10 minut.
Herbata rozgrzewająca z przyprawami
Na zimowe wieczory, niekoniecznie tylko te w okresie bożonarodzeniowym, świetnie sprawdzi się pyszna, relaksująca, a do tego mocno rozgrzewająca herbata z przyprawami. Jej bazą jest herbata rooibos, która wykazuje działanie rozkurczowe, przez co łagodzi bóle brzucha i głowy, a przy tym odpręża całe ciało. Podobne właściwości wykazuje imbir i goździki, które świetnie sprawdzają się w czasie, gdy zaczynają łapać nas zimowe migreny i sezonowe przeziębienia.
Składniki:
Składniki:
● 1,5-2 łyżeczki suszu herbaty rooibos;
● 2 goździki;
● 2 duże plastry imbiru;
● 1 łyżeczka suszonych malin.
● 2 goździki;
● 2 duże plastry imbiru;
● 1 łyżeczka suszonych malin.
Do koszyczka na fusy wsypujemy wszystkie składniki i umieszczamy go w kubku. Całość zalewamy wodą o temperaturze około 95 °C i odstawiamy na kilka minut do zaparzenia. Po 3-5 minutach napój jest gotowy do spożycia. Dla przełamania ziemistego smaku herbaty warto dodać odrobinę konfitury z malin, która doda herbacie nieco słodyczy.
Wyjątkowe pomysły na prezenty pod choinkę dla zdrowia i lepszego samopoczucia
Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się z jeszcze jednym zwyczajem, a mianowicie z obdarowywaniem bliskich drobnymi upominkami. Tradycja ta nawiązuje do darów, które Trzej Królowie ze Wschodu złożyli nowo narodzonemu Jezusowi w Betlejem. Ciekawe jest jednak to, że choć sam zwyczaj wręczania prezentów jest łatwy do wytłumaczenia, to fakt umieszczania ich pod choinką nie jest już tak oczywisty.
Większość polskich dzieci doskonale wie o tym, że prezenty świąteczne to sprawka Świętego Mikołaja, który w nocy zakrada się do domu, by schować pod choinką wymarzone upominki. Warto jednak wiedzieć, że w niektórych regionach Polski (np. na Pomorzu Zachodnim, Kaszubach i Wielkopolsce) prezenty pod choinką zostawia Gwiazdor, którego atrybutem jest futrzana czapa i długi kożuch. Na Śląsku z kolei prezentami obdarowuje Dzieciątko, czyli nowo narodzony Jezus. W południowej części Polski często spotykamy się z prezentami od Gwiazdki i Aniołka, natomiast na wschodzie – od Dziadka Mroza.
Niezależnie od tego, kto przychodzi do nas z prezentami w okresie bożonarodzeniowym, tradycja ta jest niezwykle miła i cieszy się ogromną popularnością – i to nie tylko wśród najmłodszych! My również raz do roku lubimy zamieniać się w Świętego Mikołaja i obdarowywać naszych klientów zdrowymi, naturalnymi prezentami. Na ten rok również przygotowaliśmy coś specjalnego – 3 różne paczki świąteczne, które są pełne naturalnych preparatów wspierających zdrowie i poprawiających samopoczucie. Każdy z tych zestawów świetnie sprawdzi się jako upominek dla bliskiej osoby, która stawia na naturalne formy dbania o zdrowie.
Większość polskich dzieci doskonale wie o tym, że prezenty świąteczne to sprawka Świętego Mikołaja, który w nocy zakrada się do domu, by schować pod choinką wymarzone upominki. Warto jednak wiedzieć, że w niektórych regionach Polski (np. na Pomorzu Zachodnim, Kaszubach i Wielkopolsce) prezenty pod choinką zostawia Gwiazdor, którego atrybutem jest futrzana czapa i długi kożuch. Na Śląsku z kolei prezentami obdarowuje Dzieciątko, czyli nowo narodzony Jezus. W południowej części Polski często spotykamy się z prezentami od Gwiazdki i Aniołka, natomiast na wschodzie – od Dziadka Mroza.
Niezależnie od tego, kto przychodzi do nas z prezentami w okresie bożonarodzeniowym, tradycja ta jest niezwykle miła i cieszy się ogromną popularnością – i to nie tylko wśród najmłodszych! My również raz do roku lubimy zamieniać się w Świętego Mikołaja i obdarowywać naszych klientów zdrowymi, naturalnymi prezentami. Na ten rok również przygotowaliśmy coś specjalnego – 3 różne paczki świąteczne, które są pełne naturalnych preparatów wspierających zdrowie i poprawiających samopoczucie. Każdy z tych zestawów świetnie sprawdzi się jako upominek dla bliskiej osoby, która stawia na naturalne formy dbania o zdrowie.
Paczka świąteczna „Spokojny żołądek”
Spokojny żołądek to starannie dobrana kompozycja produktów naturalnych, które poprawiają kondycję układu pokarmowego. W skład zestawu wchodzi:
● Aloe Vital – naturalny sok z aloesu, który łagodzi problemy trawienne, a także chroni żołądek i łagodzi jego stany zapalne. Sok jest bogatym źródłem witaminy A, C i E, jak również aminokwasów, minerałów i enzymów, które działają korzystnie na cały organizm;
● Chanca piedra kapsułki – nie bez powodu jest nazywana naturalnym rozdrabniaczem kamienia. Suplement ten pomaga zredukować kamienie nerkowe i żółciowe, a także przywraca prawidłowe funkcjonowanie nerek, wątroby i pęcherzyka żółciowego;
● Sangre de drago (smocza krew) – peruwiański suplement diety, który stosowany jest w celu wzmocnienia odporności i leczenia chorób układu trawiennego, takich jak biegunka, wymioty, ból żołądka.
● Chanca piedra kapsułki – nie bez powodu jest nazywana naturalnym rozdrabniaczem kamienia. Suplement ten pomaga zredukować kamienie nerkowe i żółciowe, a także przywraca prawidłowe funkcjonowanie nerek, wątroby i pęcherzyka żółciowego;
● Sangre de drago (smocza krew) – peruwiański suplement diety, który stosowany jest w celu wzmocnienia odporności i leczenia chorób układu trawiennego, takich jak biegunka, wymioty, ból żołądka.
Paczka świąteczna „Multiminerał”
Zestaw suplementów diety Multiminerał to połączenie naturalnych preparatów bogatych w witaminy i minerały, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. W tej paczce znaleźć można takie produkty jak:
● Ashwagandha – suplement diety w kapsułkach, który od wieków stosowany jest w medycynie ajurwedyjskiej w okresie osłabienia ciała i umysłu. Ashwagandha odmładza, wzmacnia odporność, zwiększa odporność na stres i poprawia libido;
● Cola de caballo – odwar leczniczy ze skrzypu polnego jest naturalnym źródłem krzemu, czyli składnika wzmacniającego cały organizm. Cola de caballo wspiera walkę ze stanami zapalnymi, dlatego też jest szczególnie polecana w leczeniu infekcji układu moczowego, kamieni żółciowych i nerkowych, zapalenia prostaty, osteoporozy oraz chorób tkanki łącznej. Surowiec wykorzystywany do produkcji tego suplementu pozyskiwany jest z nieskażonej, peruwiańskiej natury;
● Maca – określana jest mianem „peruwiańskiego żeń-szenia”. Preparat ten jest bogatym źródłem składników odżywczych i minerałów, które wzmacniają cały organizm. Maca skutecznie podnosi odporność, witalność i koncentrację, zwiększa libido i aktywność seksualność, a do tego wykazuje silne działanie energetyczne.
● Cola de caballo – odwar leczniczy ze skrzypu polnego jest naturalnym źródłem krzemu, czyli składnika wzmacniającego cały organizm. Cola de caballo wspiera walkę ze stanami zapalnymi, dlatego też jest szczególnie polecana w leczeniu infekcji układu moczowego, kamieni żółciowych i nerkowych, zapalenia prostaty, osteoporozy oraz chorób tkanki łącznej. Surowiec wykorzystywany do produkcji tego suplementu pozyskiwany jest z nieskażonej, peruwiańskiej natury;
● Maca – określana jest mianem „peruwiańskiego żeń-szenia”. Preparat ten jest bogatym źródłem składników odżywczych i minerałów, które wzmacniają cały organizm. Maca skutecznie podnosi odporność, witalność i koncentrację, zwiększa libido i aktywność seksualność, a do tego wykazuje silne działanie energetyczne.
Paczka świąteczna „Zdrowe stawy”
Ostatnia paczka prezentowa Zdrowe stawy przygotowana została z myślą o osobach, które chcą zadbać o kondycję stawów – swoich lub bliskiej osoby. W tym zestawie znaleźć można takie preparaty jak:
● Glukosamin Vital – suplement diety na zdrowy i sprawny aparat ruchowy, który zawiera m.in. glukozaminy, siarczan chondroityny, kolagen typu II, witaminę C oraz MSM (methylsulfonylmethan). Preparat ten wspomaga prawidłowe funkcjonowanie chrząstek i odżywia stawy;
● Chuchuhuasi – suplement diety w formie suszonej kory drzewa, która sprzyja leczeniu objawów RZS, reumatyzmu i bólu kręgosłupa. Indiańska nazwa tego preparatu to „chwiejące plecy”, co oznacza, że doskonale radzi sobie z problemami reumatologicznymi;
● Maka + Quinua – kombinacja macy i komosy ryżowej, która jest bogata w cukry, proteiny, skrobię i minerały. Preparat ten usprawnia perystaltykę jelit, wzmacnia odporność, przyspiesza spalanie tłuszczów i podnosi libido.
● Chuchuhuasi – suplement diety w formie suszonej kory drzewa, która sprzyja leczeniu objawów RZS, reumatyzmu i bólu kręgosłupa. Indiańska nazwa tego preparatu to „chwiejące plecy”, co oznacza, że doskonale radzi sobie z problemami reumatologicznymi;
● Maka + Quinua – kombinacja macy i komosy ryżowej, która jest bogata w cukry, proteiny, skrobię i minerały. Preparat ten usprawnia perystaltykę jelit, wzmacnia odporność, przyspiesza spalanie tłuszczów i podnosi libido.
Święta to piękny czas, w którym swoją radością powinniśmy dzielić się z najbliższymi. Mamy nadzieję, że u każdego z Was okres ten będzie przepełniony zdrowiem, szczęściem i magicznymi chwilami, które na długi czas zapadną w Waszej pamięci!