Maca peruwiańska – właściwości i zastosowanie.
- Strona główna
- Blog Herbavisu
- Maca peruwiańska – właściwości i zastosowanie.
Maca peruwiańska – pochodzenie
Pierwsze wzmianki na temat stosowania maki peruwiańskiej pochodzą sprzed 1 300-2 000 lat, kiedy to w San Blas w Junin (obecnie Peru) używali jej rolnicy. Inkowie traktowali macę jako zioło o nadprzyrodzonych, magicznych mocach. Co ciekawe, pierwsza pisemna relacja dotycząca używania korzenia maki peruwiańskiej pochodzi z 1553 roku, z Cieza de Leon. Sto lat później, w 1653 roku, hiszpański kapłan Cobo zachęcał natomiast do stosowania korzenia macy jako stymulantu płodności. Warto również wspomnieć, że w centralnych Andach maca peruwiańska używana jest aż do dziś, jako codzienne źródło pożywienia dla mieszkańców.
Jak wygląda maca peruwiańska?
Maca peruwiańska – uprawa
Maca peruwiańska wypuszcza liście oraz korzeń, z wyglądu przypominający rzodkiew. To właśnie ten korzeń jest surowcem zielarskim, który od tysięcy lat jest ceniony z uwagi na swoje wyjątkowe właściwości poprawiające energię, wytrzymałość i płodność. Od lat korzeń maca zapewnia również produktywne życie miejscowej ludności, która mieszka na bardzo dużych wysokościach w rejonie Per
Maca peruwiańska – działanie i skład chemiczny
- 59% węglowodanów wysokiej jakości, które w połączeniu z alkaloidami i innymi składnikami odżywczymi czynią z niej doskonałe źródło trwałej energii;
- 10,2% łatwo przyswajalnego białka roślinnego;
- 8,5% błonnika w postaci celulozy i lignin, które stymulują czynność jelit. Co ważne, błonnik stanowi kluczowy element przyczyniający się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego;
- zaledwie 5% tłuszczu;
- witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6) oraz kwas askorbinowy, czyli witaminę C.
Jako ciekawostkę warto dodać, że sproszkowany korzeń maca zapewnia około 16 kalorii w jednej łyżeczce. Co więcej, niezwykły skład chemiczny oraz wyjątkowe właściwości sprawiają, że maca peruwiańska została włączona do wąskiego grona produktów wchodzących w skład diety przygotowywanej przez NASA dla astronautów.
Właściwości macy peruwiańskiej
Maca peruwiańska – działanie na płodność
Korzeń macy peruwiańskiej dla budowania siły i masy mięśniowej
Właściwości pobudzające macy peruwiańskiej
Maca peruwiańska wsparciem w menopauzie
Pozostałe właściwości macy peruwiańskiej
- poprawa kolorytu skóry i prawidłowy wzrost włosów;
- wsparcie zdrowia tarczycy;
- poprawia skupienia, pamięci, koncentracji i jasności myślenia;
- poprawa kondycji kości i zębów;
- spowolnienie procesów starzenia organizmu, co wynika z dużej zawartości antyoksydantów;
- stymulacja rozwoju połączeń międzyneuronowych, co przekłada się na poprawę pamięci i zdolności przyswajania wiedzy, jak również wsparcie w leczeniu choroby Alzheimera i Parkinsona;
- wsparcie w walce z anemią, ponieważ maca peruwiańska jest bogata w żelazo.
Zastosowanie maki peruwiańskiej
Co ciekawe, w ojczyźnie macy peruwiańskiej, w Peru, roślina ta jest dodawana w całości do zup lub płatków owsianych. Często spożywa się ją również w formie pieczonego warzywa, które podawane jest np. obiad. Warto również dodać, że korzeń macy peruwiańskiej stanowi też element tradycyjnego, silnie sfermentowanego napoju peruwiańskiego o nazwie „maca chicha”, który znany jest w całym regionie Peru.
Zalecana dzienna dawka sproszkowanej macy peruwiańskiej wynosi około 1-3 g. Pamiętajmy jednak, że ze względu na jej specyficzny smak warto zacząć od stosowania mniejszych dawek np. w porannym koktajlu, naleśnikach, płatkach owsianych lub smoothie. Ważna informacja jest jednak taka, że nie należy podgrzewać i gotować korzenia macy peruwiańskiej, tak, by zachować wszystkie jego wartości odżywcze.
Korzeń macy peruwiańskiej jest dostępny również w innych formach niż ten świeży lub sproszkowany. Można go nabyć również jako:
- wyciąg – ekstrakt z korzenia maki peruwiańskiej, który polecany jest głównie osobom nieprzepadającym za specyficznym smakiem macy;
- tabletki – zawierają zazwyczaj ekstrakt z korzenia maca i mają te same właściwości co on;
- kapsułki - najczęściej zawierają suszony mielony korzeń w kapsułce roślinnej, które są wygodne w użyciu, dzięki czemu można mieć je zawsze przy sobie;
- składnik różnego rodzaju przekąsek – mamy tu na myśli głównie batoniki, suplementy diety oraz inne przekąski typu fit.
Maca peruwiańska – przeciwwskazania
Ważna informacja jest również taka, że maca peruwiańska zawiera glukozynolaty (glikozydy izosiarkocyjanowe), w związku z czym jej przyjmowanie nie jest zalecane osobom zmagającym się z ostrym nieżytem żołądka i jelit, niewydolnością wątroby i nerek (ze względu na wysoką zawartość potasu), jak również w sytuacji niskiego ciśnienia krwi. Jak dotąd wpływ macy peruwiańskiej na zdrowie kobiet w ciąży nie został dostatecznie przebadany, jednak zaleca się, by przed rozpoczęciem jej stosowania skonsultować się z lekarzem. Jest to istotne zwłaszcza w przypadku kobiet karmiących piersią, osób z dolegliwościami ze strony tarczycy oraz przyjmujących leki hormonalne.
Pamiętajmy także, że wartości odżywcze, które znajdziemy w mace peruwiańskiej, są nieocenione, jednak mogą one być traktowane jedynie jako dodatek do codziennej diety, a nie jako lekarstwo czy też podstawowy składnik codziennego odżywiania.
Gdzie kupić macę peruwiańską?
Sproszkowany korzeń macy peruwiańskiej jest dostępny zarówno w sklepach stacjonarnych ze zdrową żywnością, jak i w sklepach internetowych oferujących podobny asortyment oraz w aptekach. Warto jednak zwrócić uwagę na to, by korzeń maca kupować wyłącznie u sprawdzonych dostawców, którzy oferują wysokiej jakości produkty, bezpieczne dla naszego zdrowia.
Jaka jest natomiast cena macy peruwiańskiej? Jest to uzależnione od kilku czynników, które warto wziąć pod uwagę, planując zakup tego typu produktu. Musimy wiedzieć o tym, że niedrogie specyfiki określane jako sproszkowana maca peruwiańska tak naprawdę nie zawierają w swoim składzie peruwiańskiej odmiany macy, która jest najbardziej zalecana do spożycia. Warto również sprawdzić, czy preparat ten jest sprzedawany jako samodzielny produkt, czy może jako mieszanka z żeń-szeniem, guaraną lub nasionami chia. W odpowiednich proporcjach taki produkt może stanowić świetne źródło energii, jednak jego cena będzie nieco wyższa niż samego korzenia maca.
Po upewnieniu się do co miejsca pochodzenia korzenia macy peruwiańskiej oraz tego, czy jest ona sprzedawana w połączeniu z dodatkowymi składnikami, możemy przejść do zakupu. Przyjmuje się, że za suplement diety w paczuszce o pojemności 100 g zapłacimy około 32 zł, natomiast za mieszankę korzenia maca z komosą ryżową quinoa o podobnej gramaturze zapłacimy około 33 zł. Sproszkowana maca w kapsułkach to z kolei koszt 59 zł za opakowanie zawierające 100 kapsułek tego wyjątkowego specyfiku.
Korzeń maca jest adaptogenem, który cieszy się wyjątkowo dobrymi opiniami wśród osób, które decydują się na jego suplementację. Kobiety i mężczyźni z przyjemnością stosują go jako jeden z elementów wspierających organizm w codziennym funkcjonowaniu. Dla niektórych walorem jest także ciekawy smak macy peruwiańskiej oraz wszechstronne zastosowanie. Nie bez znaczenia pozostaje również korzystne działanie na nasz organizm, zwłaszcza w okresie, w którym potrzebujemy dodatkowego wsparcia, np. w czasie nadmiernego przeciążenia psychicznego oraz osłabienia odporności.