Maka (Maca - Lepidiummeyenii) to już od dawna znane ziele pochodzące z peruwiańskich And, gdzie rośnie przede wszystkim w górach i jest bardzo ceniona przez tamtejszych Indian ze względu na wysoką zawartość substancji oddżywczych.
Maka górska jest często nazywana "peruwiańskim żen-szeniem", chociaż nie istnieje żadne botaniczne powiązanie z prawdziwym żen-szeniem.
Maca - pokarm pełen składników odżywczych
Suszony korzeń maki ma wysoką wartość odżywczą, składem podobną do ziaren zbóż, takich jak kukurydza, ryż lub pszenica. Maka jest bogata w cukry, proteiny, skrobie i niezbędne minerały. Zawiera 59% węglowodanów, 10,2% proteinów, 8,5% błonnika i 2,2% lipidów. Ponadto zawiera dużą ilość niezbędnych aminokwasów, a także znaczną ilość kwasów tłuszczowych, w tym kwas linolenowy, olej palmowy i kwas oleinowy. Jest bogata w wapń, magnez, fosfor, potas, siarkę, sód i żelazo, zawiera pierwiastki śladowe, takie jak cynk, jod, miedź, selen, bizmut i mangan. Ponadto jest również bogata w witaminy B1, B2, C i E.
Maca peruwiańska - Idealna dla sportowców
Oprócz wyżej wymienionych składników,
Maka zawiera również pięć naturalnych steroli: sitosterol, kampesterol, ergosterol, brassicaster, ergostadiolol. Dzięki tym składnikom jest stosowana w celu zwiększenia aktywności fizycznej i jest coraz częściej wyszukiwana przez kulturystów, aktywnych sportowców, ale także przez sportowców wyczynowych, którzy są bardzo wrażliwi na mikrourazy, ponieważ ich ciało jest narażone na nadmierny wysiłek fizyczny.
Maka wspiera rozwój mięśni, rozwija ich siłę i zwiększa wydajność, zwiększa ogólną kondycję organizmu i jego odporność, a to w szczególności w naturalny i bezpieczny sposób, bez użycia szkodliwych substancji chemicznych. Korzystnie wpływa na młodych sportowców. W okresie dojrzewania wzmacnia poprawny rozwój kości, ścięgien i mięśni, znacznie poprawia wydajność, sprawność fizyczną i psychiczną, przyspiesza regenerację.
Maka pełna energii
Maka jest popularna na całym świecie ze względu na swój energetyzujący efekt. Obecne badania naukowe potwierdziły jej silny wpływ na poprawę sprawności fizycznej i umysłowej, wydłużanie życia, a przede wszystkim ma znaczący wpływ na zdrowie reprodukcyjne. Wpływ na wsparcie płodności wykazano również w badaniu klinicznym pod patronatem Uniwersytetu Peru CayetanoHeredia, Wydziału Nauk Przyrodniczych, Instytutu Filozoficznego i Instytutu Badawczego Wyżyn. Między innymi zostało potwierdzone korzystne działanie w zakresie wzrostu pożądania seksualnego (libido), płodności u mężczyzn, ilości, ruchliwości i szybkości plemników.
W peruwiańskiej medycynie makę stosuje się również jako środek immunostymulujący, w przypadku anemii, gruźlicy, nieregularnego miesiączkowania, objaw menopauzy, bezpłodności oraz przy innych zaburzeniach rozrodczego lub seksualnego charakteru, a także poprawia pamięć.
Dla wszystkich kategorii wiekowych
Maka działa doskonale w każdym wieku – u dzieci, nastolatków, osób w okresie menopauzy i andropatii oraz osób starszych. Ma bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu, jego witalność i dobrą sprawność fizyczną i psychiczną, wytrzymałość, zwiększoną odporność na stres, długość i komfort życia. Odżywia i regeneruje organizm, wraca i wzmacnia witalność, zwiększa odporność organizmu.
Zachęcamy do przeczytania innych naszych artykułów: Fitoterapia czyli lecznicza alchemia ziołowa