Lapacho było znane już Indianom
Drzewo to i jego wyjątkowe właściwości odkryli Indianie Guarani ponad 1500 lat temu i nazwali je „Drzewem Życia”. Drzewa te mogą żyć do 700 lat. Kora lecznicza tego drzewa została przywieziona do Europy dopiero niedawno, około 1960 roku. Badania nad jej właściwościami leczniczymi miały miejsce głównie w Brazylii, gdzie sporządzono także pierwsze inwentarze właściwości leczniczych. Lapacho było stosowane głównie przy niektórych postaciach raka i infekcjach.
Świadomość o leczniczych właściwościach tego drzewa dotarła do Europy Zachodniej i do nas dopiero pod koniec XX wieku, a w Czechach zwrócili na nie uwagę po raz pierwszy Jiří Janča i Josef Zentrich w swoim Zielniku Roślin Leczniczych.
Lapacho z punktu widzenia botanicznego
Lapacho to piękne, krzaczaste drzewo o kulistej koronie, dorastające do wysokości 20 m i dosłownie pokryte słodkimi, różowymi, rurkowymi kwiatami. Kora tego drzewa jest gładka, cienka, o barwie od jasnobrązowej, poprzez szarą do czerwono-brązowej. Liście są 5-7-krotne, wyprostowane i w kształcie owalu z drobnymi ząbkami. Po kwitnieniu na drzewie pojawiają się wydłużone strąki o długości do 30 cm. Drzewo pierwotnie pochodzi z tropikalnych lasów deszczowych Ameryki Środkowej. Występuje również naturalnie w Peru, Brazylii, Argentynie i Paragwaju.
Zawartość substancji leczniczych w Lapacho
To właśnie wewnętrzna część kory Lapacho służy do celów leczniczych. Jest ona czymś w rodzaju łyka. Kora zawiera głównie naftochinony i antrachinony. Substancje te występują bardzo rzadko w przyrodzie i dlatego są wysoko cenione. Najważniejszy jest naftochinon lapachol, który ma silne działanie przeciwnowotworowe. Kolejną cenną grupą są flawonoidy. Lapacho to także ważne źródło witamin z grupy B i witaminy C, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, ale także cyny, manganu czy niezbędnego krzemu.
Działanie lapacho
Największym atutem Lapacho jest silne działanie przeciwnowotworowe. Badania w tym kierunku wciąż trwają, co również potwierdza ten fakt. Wyciągi z kory i naparu są również stosowane jako zdrowa profilaktyka wielu postaci zapalenia stawów, astmy i cukrzycy. Lapacho ma silne działanie przeciwzapalne, dzięki czemu skutecznie zwalcza ukryte w organizmie stany zapalne, które są właściwie przyczyną niemal wszystkich poważnych chorób cywilizacyjnych. Z powodzeniem łagodzi również problemy jelitowe, poprawia mikroflorę jelitową oraz pomaga przy nietolerancji glutenu czy laktozy. Indianie wierzą również, że lapacho jest sposobem na długowieczność i silny układ odpornościowy. Regularne picie naparu z Lapacho prowadzi również do całkowitej detoksykacji organizmu. Jednak z niczym nie powinno się przesadzać :-) W przypadku przedawkowania lub nieprzestrzegania zalecanego dawkowania mogą wystąpić lekkie nudności. To zioło ma po prostu dużą moc, nie zapomnij o tym :-)
Uwaga - skutki uboczne i przeciwwskazania
Nigdy nie używaj Lapacho w przypadku ciężkich infekcji, chorób przebiegających z gorączką lub biegunki. Lapacho nie jest również odpowiednie dla osób przyjmujących antykoagulanty, takie jak Warfarin, Trombex, Xarelto, Paradaxa i tym podobne.
Lapacho stosuje się przy:
• trudnościach w oddychaniu
• niedokrwistości
• przeziębieniu
• grypie
• kaszlu
• astmie
• alergii
• reumatyzmie, reumatoidalnym zapaleniu stawów
• grzybicy
• zapaleniu żołądka
• jako naturalne wzmocnienie odporności
• stymulacji układu odpornościowego
• boreliozie
• mononukleozie
• infekcjach, wirusach, drożdżycy
• chorobie Parkinsona
• chorobie Hodgkina
• raku wątroby, nerek, piersi, prostaty, szyjki macicy…
• ugryzieniu węża
• zapaleniu żył
• infekcji pochwy
• różnych stanach zapalnych